GEDENKMONUMENT OLOIDE

In oktober 2020  werd ik gebeld, met de vraag of ik een gedenkmonument zou willen ontwerpen.

Samen met de nabestaanden zijn vele gesprekken plaatsgevonden, waarbij persoonlijke gesprekken over de overledene en wensen en ideeën de revue paseerde.  Samen met deze wensen en ideeën heb ik verschillende schetsontwerpen gemaakt, waarvan er uiteindeljk een ontwerp zijn voorkeur kreeg. Vanuit dit schetsontwerp ben ik op zoek gegaan naar de juiste materialen. Een mooi intensief proces.

De keuze is gevallen op verzinkt staal in combinatie met eigen gemaakte keramisch steengoed geglazuurde tegels, gecombineerd met planten, samen met gefused glas. In samenwerking met Henk Zwartenkot, smid en lasser uit Scharmer, heeft hij voor mij de vormen in staal uitgewerkt. Een mooie basis voor dit gedenkmonument. 

De oloide vorm heb ik gekozen, omdat deze spiritueel symbool staat voor verbinding tussen hemel en aarde.

De oloïde is een geometrisch lichaam dat werd uitgevonden door de Zwitserse uitvinder, wiskundige en kunstenaar Paul Schatz. De oloïde wordt gekenmerkt door de tuimelende beweging waarmee hij zich, afwikkelend over zijn gehele eigen oppervlakte, voortbeweegt over een plat vlak. 

Dit pad heb ik in het gedenkmonument verwerkt als het pad dat ze samen met elkaar hebben bewandeld.

De kleuren staan symbool voor Frankrijk waar vele goede herinneringen liggen. Op het gedenkmonument liggen keitjes, verspreid neergelegd. Samen met de opdrachtgever en de kinderen zijn deze door hen met de hand gemaakt en voorzien van verschillende kleuren glazuur. Op de keitjes zijn keramiek fototransfers verwerkt van engeltjes, dit was een verzamelijke verzamelling wat nabestaande en zijn dierbare vrouw door de jaren heen verzamelden.

Gedenkmonument Oloide

 keramische steengoed keitje met het hoop geloof liefde teken

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd