GEDENKMONUMENT OLOIDE

Een gedenkmonument te mogen ontwerpen, deze vraag kreeg ik in oktober 2020.

Met de nabestaanden ben ik meerdere keren samengekomen, om herinneringen en wensen/ideeën de revue te laten passeren. Ik heb diverse schetsontwerpen gemaakt, waaruit uiteindeljk het ontwerp met de oloidevorm met zijn symbolieken de voorkeur kreeg.
Hierna volgende het proces van de juiste materialen te vinden wat samen tot een mooi geheel zou vormen.

Materialen van verzinkt staal in combinatie met eigen gevormde steengoed geglazuurde tegels, met als verzachtende contrast laagblijvende planten. Ook was er een wens van de nabestaanden om een engel te verwerken in het geheel. Ik heb gekozen om een van de engeljtes uit koperfolie te snijden en dit samen in het glas te fusen, de kleuren van de tegels lopen door in het glas, wat staat voor transparantie.

In samenwerking met een vakkundige smid/lasser uit Scharmer, Henk Zwartenkot, zijn de vormen uit mijn ontwerptekening vertaald naar staal in 3D. Het geeft een mooie solide basis voor het gedenkmonument.
Voor de oloide vorm heb ik gekozen, omdat dit symbool ook wel staat voor verbinding tussen hemel en aarde.

De oloïde is een geometrisch lichaam dat werd uitgevonden door de Zwitserse uitvinder, wiskundige en kunstenaar Paul Schatz. De oloïde wordt gekenmerkt door de tuimelende beweging waarmee de vorm zich afwikkelt over zijn gehele eigen oppervlakte voortbeweegt over een plat vlak. 

Dit pad vind je terug in het gedenkmonument als de slingervormen.
Voor mij staat dit symbool voor dat ze dit pad samen met elkaar hebben bewandeld.

De kleuren die zijn gekozen associeren met Frankrijk waar voor de nabestaanden vele goede herinneringen liggen. Op het gedenkmonument liggen verspreid neergelegd keitjes. Deze zijn eigenhandig gemaakt door de nabestaanden, ieder zijn eigen vorm en gekozen glazuren met hun kleuren  Op de keitjes vind je afbeeldingen van engeltjes, dit is een verzameling dat de overledende met de nabestaanden in de afgelopen jaren hebben verzameld.

Gedenkmonument Oloide

 keramische steengoed keitje met het hoop geloof liefde teken

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd