“Uit het oogpunt van dr. Aletta Jacobs” noemt kunstenaar Brenda Hardijk-van de Wouw uit Sappemeer haar object. Door middel van spreekwoorden en symbolieken geeft zij weer hoe het ontwerp tot stand is gekomen.

Voor ronde vormen is gekozen, omdat rond staat voor vrouwelijk en speciaal voor de vrouw heeft dr. Aletta Jacobs zich ingezet en ‘de bal aan het rollen gebracht’ (iets doen waardoor de dingen veranderen).
De bol heeft de vorm van een oog met ‘iris’, ook wel regenboogvlies genoemd. Regenboog staat voor vernieuwing. In de ‘iris’ is een fototransfer verwerkt van dr. Aletta Jacobs in de leeftijd rond haar afstudeerperiode. Vandaar de titel ‘Uit het oogpunt van….’ (een manier waarop je over iets denkt).
De ring is het symbool van de eeuwigheid. Aletta Jacobs heeft haar naam vereeuwigd door haar volledige inzet en door haar passie te volgen. De structuur van de ring stelt de onderkant van een paddenstoel voor. Daar bevinden zich plaatjes, waarin sporen worden gevormd, die door de wind worden verspreid om elders weer te ontspruiten.
De Rijksuniversiteit Groningen reikt om de twee jaar de Aletta Jacobs Prijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. Deze prijs wordt uitgereikt op de Internationale Vrouwendag op 8 maart.
De dr. Aletta Jacobs Prijs van Hoogezand-Sappemeer richt zich op de jeugd in de gemeente. De leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen de opdracht om in een werkstuk de thematiek, die past bij de universitaire prijswinnares, te verbinden met het gedachtegoed van Aletta Jacobs. Een jury beoordeelt deze werkstukken en kiest de winnaars van de dr. Aletta Jacobs Prijs Hoogezand-Sappemeer.

Art Studio BAMbeeldend, Brenda Hardijk-van de Wouw , Noorderstraat 19, 9611 AA SAPPEMEER 0598-852531 0629578888 www.bambeeldend.nl